Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

17χρονος διακινούσε παραισθησιογόνα μανιτάρια στο Ηράκλειο

 
Σοκ έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της δράσης ενός 17χρονου Ελληνοβρετανού, ο οποίος διακινούσε παραισθησιογόνα μανιτάρια κυρίως σε ανήλικους στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου.
Πρόκειται για μαθητή λυκείου, για την δράση του οποίου είχαν πληροφορίες οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου και τον έθεσαν υπο παρακολούθηση για έναν περίπου μήνα.
Χθες την στιγμή που πήγε σε μεταφορική εταιρεία για να παραλάβει ένα δέμα απο την Ολλανδία, οι αστυνομικοί επενέβησαν και ανοίγοντας το δέμα βρήκαν μέσα 5.400 ml υποστρώματος στο οποίο είχε ήδη ξεκινήσει η καλλιέργεια των λεγόμενων και ως "μαγικών μανιταριών".
Ο 17χρονος συνελήφθη, όπως και η μητέρα του, ενώ οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου, ερευνούν πλέον την έκταση του κυκλώματος διακίνησης των παραισθησιογόνων μανιταρίων, καθώς υπάρχουν ενδείξεις πως ο 17χρονος είχε "στρατολογήσει" και άλλους ανήλικους ως "βαποράκια" προκειμένου να διακινούν τα μανιτάρια.
Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, αλλά και απο ειδήμονες, όπως μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, τα "μαγικά μανιτάρια" θεωρούνται ως άκρως επικίνδυνα παραισθησιογόνα.

Η ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης



"Συνελήφθη, χθες (20.08.2013) το απόγευμα, στο Ηράκλειο, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου, 17χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Ηνωμένου Βασιλείου, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων, για την καταπολέμηση της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών και εξαρτησιογόνων ουσιών, πραγματοποιήθηκε έρευνα, στην οικία του συλληφθέντα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητες παραισθησιογόνων μανιταριών, που εμπεριέχουν την δραστική ναρκωτική ουσία ψιλοκυβίνη.
Τις εν λόγω ποσότητες εισήγαγε ο ανωτέρω από το εξωτερικό, καλλιεργούσε και διακινούσε σε χρήστες στη πόλη του Ηρακλείου.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω 17χρονος συνελήφθη τη στιγμή κατά την οποία παρελάμβανε δέμα από διανομέα μεταφορικής εταιρείας, το οποίο είχε αποσταλεί από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας.
Σε έλεγχο που διενεργήθηκε στο δέμα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• Πέντε (5) πλαστικά κυτία χωρητικότητας συνολικά 5.400 ml. με περιεχόμενο εκατό τοις εκατό (100%) πλήρες πληθυσμό μύκητα και υπόστρωμα για την καλλιέργεια και ανάπτυξη παραισθησιογόνων μανιταριών.
• Τέσσερις (4) νάιλον διάφανες σακούλες διάτρητες για την ανάπτυξη των μανιταριών
• Μία (1) πλαστική συσκευή εισπνοής κυλινδρικού σχήματος για την χρήση ναρκωτικών ουσιών με πιπέτα,
• Δύο (2) ιατρικές πράσινες μάσκες προσώπου για την αποφυγή διάδοσης μικροβίων και
• Τρεις (3) συσκευασίες που περιείχαν συνολικά 11 έντεκα σπόρους κάνναβης

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μία (1) συσκευασία κινητού τηλεφώνου με υπολείμματα ακατέργαστης κάνναβης και ένας (1) μεταλλικός τρίφτης κάνναβης με υπολείμματα ακατέργαστης κάνναβης.
Σημειώνεται ότι τα 5.400ml θα απέφεραν 3.600 γρ. νωπών παραισθησιογόνων μανιταριών.
Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή του και σε άλλες αξιόποινες ενέργειες."

ΜΑΓΙΚΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ (PSILOCYBIN)
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η χρήση μανιταριών με παραισθησιογόνες ιδιότητες ανάγεται στις τελετές των φυλών της Κεντρικής Αμερικής, γύρω στο 500 μ.Χ. Πολλά μανιτάρια αυτού του είδους ευδοκιμούν στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Νότιας Αμερικής, του Μεξικό και των ΗΠΑ. Η χρήση των μαγικών μανιταριών για "ψυχαγωγικό" σκοπό - όπως και αυτή του LSD- συνδέθηκε με τα νεανικά κινήματα της δεκαετίας του 1960.
ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ( ΤΟΞΙΚΕΣ) ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Η παραισθησιογόνος ουσία που περιέχουν τα μανιτάρια αυτά είναι η ψιλοκυβίνη (psilocybin). Είναι μια ουσία με δράση παρόμοια με αυτή του LSD, αλλά ελαφρότερης μορφής και συνήθως περιέχεται σε αναλογία μικρότερη του 0,5% .
Στην αγορά διατίθενται ακατέργαστα, φρέσκα ή αποξηραμένα και συνήθως λαμβάνονται από το στόμα.
Οι επιδράσεις της χρήσης τους είναι δύσκολο να προβλεφθούν μιας και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ποσότητα που λαμβάνεται, την προσωπικότητα του χρήστη, την εμπειρία του, τη διάθεσή του την ώρα της χρήσης, τις προσδοκίες του, καθώς και από το περιβάλλον μέσα στο οποίο γίνεται η χρήση. Συνήθως, όμως δεν είναι τόσο έντονες , όσο αυτές του LSD. Η επίδραση ξεκινά 20 λεπτά μετά την κατάποση και διαρκεί για 6 ώρες περίπου.
* Άμεσες Σωματικές Συνέπειες
- διαστολή της κόρης των ματιών
- απώλεια της αίσθησης της γλώσσας, των χειλιών ή του στόματος
- αταξία
- ναυτία, εμετός
- ζάλη, ίλιγγος
- ξηροστομία
- ρίγη
- μυϊκή αδυναμία
- δηλητηρίαση (είναι μεγάλος ο κίνδυνος να επιλέξει κανείς μανιτάρια που μοιάζουν με τα παραισθησιογόνα, αλλά είναι δηλητηριώδη).
* Άμεσες Ψυχολογικές Συνέπειες
- Παραισθήσεις, συνήθως οπτικές και ακουστικές
- Αλλοιωμένη αντίληψη του χρόνου και του χώρου
- Ανικανότητα διαχωρισμού της φαντασίας από την πραγματικότητα
- Πανικός
- Ψυχωσικές αντιδράσεις, ειδικά σε περιπτώσεις λήψης μεγάλης δόσης
* Απώτερες Συνέπειες
- Flashback: η αναβίωση της εμπειρίας του <<ταξιδιού>>, που συμβαίνει μέσα σε μερικές μέρες ή και σε παραπάνω από 1 χρόνο μετά τη διακοπή της χρήσης. Εμφανίζεται ξαφνικά και - συνήθως - διαρκεί από λίγα λεπτά ως και μερικές ώρες. Εάν το flashback επιμένει για αρκετές μέρες, υπάρχει πιθανότητα οργανικής βλάβης του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος
- Ψυχικές ασθένειες
- Βλάβες στη μνήμη

ΜΑΓΙΚΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ
Με τη συχνή χρήση προκαλείται γρήγορα ανοχή και οι χρήστες χρειάζεται να αυξήσουν την ποσότητα που λαμβάνουν για να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Δεν έχει διαπιστωθεί σωματική εξάρτηση, αλλά πολλά άτομα εξαρτώνται ψυχικά. Έχουν αναφερθεί άσχημα "ταξίδια" (βλ. LSD) με κρίσεις πανικού, επιθετικότητα, αίσθημα αποπροσωποποίησης (αίσθημα μη πραγματικότητας του εαυτού: είναι το αίσθημα ότι ο εαυτός κάποιου δεν είναι αληθινός, ότι είναι αποκολλημένος από το σώμα του), άγχος και μερικές φορές ψυχωσικού τύπου αντιδράσεις.Τα bad trips μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα επικίνδυνα τόσο για το ίδιο το άτομο,όσο και τους άλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου